25 april 2020

Heb ik een architect nodig voor een bijgebouw of veranda?

Wie denkt aan bouwen, denkt al snel aan een architect. Maar hoe zit dat voor een veranda of bijgebouw? Heb je dan een architect nodig? Ons antwoord: niet altijd. We leggen uit hoe de vork in de steel zit.

Of je al dan niet een architect nodig hebt voor je bijgebouw of veranda, hangt af van enkele factoren. De belangrijkste: een vrijstaand of aangebouwd bijgebouw, de grootte van de veranda en de gemeente waarin je woont.

Een vrijstaand bijgebouw

Een vrijstaand bijgebouw kan je vergunningsvrij bouwen, met een maximumoppervlakte van 40 vierkante meter aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Alle informatie hieromtrent vind je op het Omgevingsloket Vlaanderen.

Een bijgebouw of veranda aan de woning

Ook wanneer je tegen de woning aanbouwt, geldt er een maximumoppervlakte van 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen. Je hebt minimaal een meldingsplicht bij de gemeente of zelfs een omgevingsvergunning nodig. In dat geval is in principe ook de medewerking van een architect aan de orde.

MAAR! Wil je een veranda of soortgelijke constructie plaatsen die bestaat uit minstens 75% glas of doorzichtig materiaal, of een overdekt terras? Dan ben je vrijgesteld van de medewerking van een architect voor je bijgebouw of veranda.

Helaas blijft dit een complexe materie die soms per gemeente nog anders geïnterpreteerd wordt. Spring daarom even binnen op het gemeentehuis voor meer informatie.

architect bijgebouw

Bij wie moet ik nu terecht?

Onze tip: kom langs in een van onze toonzalen. Je doet er niet alleen inspiratie op, onze experts luisteren graag naar je wensen en begeleiden je doorheen het volledige proces.

Vereist jouw project een architect? Dan kan je zelf iemand aanspreken of selecteren wij iemand uit ons netwerk, waarmee wij nauwgezet samenwerken. Zo behoud jij één aanspreekpunt voor al je vragen.

Niet verplicht om een architect in te schakelen? Met 52 jaar ervaring op de teller mag je jouw project met een gerust hart aan ons toevertrouwen. Wij beschikken over alle nodige bouwtechnische kennis, hebben onze eigen ingenieurs in dienst en kunnen je begeleiden van A tot Z. Met uitgewerkte 3D-plannen en een VR-beleving weet je wat je kan verwachten van je droomveranda en stap je samen met ons voorbereid het bouwproces in.

Architect voor bijgebouw of veranda? Miniflat helpt!

Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Contacteer ons. Ons ervaren team helpt je met plezier verder!