24 april 2023

Dilemma: ramen en deuren van woning erin laten of eruit halen bij aanbouw van veranda – opgelost!

Wanneer je een veranda aan je woning bouwt, moet je beslissen of je de aangrenzende muur (met eventuele ramen of deuren) van de bestaande woning weghaalt of laat staan. Daar komen een paar afwegingen bij kijken. Niet zeker wat je moet kiezen? Wij helpen je op weg.

Waarom ramen of deur eruit halen bij aanbouw veranda

In de meeste gevallen kiezen klanten ervoor om de muur en ramen van de bestaande woning weg te halen. Redenen om dit te doen zijn:

  1. Tuinkamer als leefruimte integreren in de woning tot één verbonden geheel.
  2. Woning mee verwarmen met zonnewarmte die ontstaat in de tuinkamer als de zon laag staat.
  3. Je start van hetzelfde vloerniveau waardoor alles een samenhangend geheel vormt.
  4. Je zou de bestaande ramen van de woning altijd laten openstaan, en de overstap zou je enorm storen. Ook op het vlak van schoonmaken.
Open tuinkamer

Waarom ramen of deur erin laten bij aanbouw veranda

Hoewel er maar twee redenen zijn om de ramen erin te laten staan, zijn deze zeker niet te onderschatten.

Ben je van plan om van je aangebouwde veranda een ruimte te maken dat afgesloten moet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een bureau? Dan kan je de ramen er best in laten staan. Zo kan je de ramen of de deur sluiten wanneer je geluidsoverlast wil beperken of online wil vergaderen.

Wil je grote uitbraakwerken vermijden en het houden bij een eenvoudige aanbouw van een veranda? Dan kan je er ook voor kiezen om de bestaande constructie intact te laten.

Hou er wel rekening mee dat als je de ramen er later toch wil uithalen, dat je weer met stof en verbouwingswerken te kampen zal hebben. Bijvoorbeeld: langs binnen en buiten een de nieuwe vloer laten aansluiten me teen entreporte. Denk dus goed na op lange termijn.

Tuinkamer met bureau en originele deur van woning

Erin of eruit: een functionele keuze

Er zijn dus pro’s en con’s voor beide opties. Wanneer je beslist om de ramen of deuren eruit te halen of erin te laten, is vooral belangrijk dat je goed nadenkt over de functionaliteit van je tuinkamer. Zowel op korte als lange termijn.

Laat je verder adviseren over jouw droomveranda

Krijg je graag meer advies of inspiratie over jouw toekomstige tuinkamer? Kom langs in een van onze toonzalen bij jou in de buurt en laat je adviseren door onze experten. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken.