20 oktober 2020

Onderhoud veranda: onze tips voor elk materiaal!

Hoe onderhoud je je veranda en garandeer je een jarenlange mooie uitstraling? We geven je enkele belangrijke tips per materiaal.

Hout

Onbehandeld

Wanneer je onbehandeld hout niet onderhoudt, zal het vergrijzen. Bovendien komen er microbarstjes in die, door weersomstandigheden, groter en groter worden.

De oorspronkelijke kleur van je hout behouden en je hout beschermen? Dat kan met een transparante of wit ingekleurde beits die je best 1x per jaar aan de buitenzijde aanbrengt. Een onderhoudsbeurt die snel gaat en weinig moeite kost!

 

Behandeld

Is je hout behandeld met lakverf? Ook de verflaag zal slijten, daarom dien je deze regelmatig te vernieuwen of bij te werken.

Afhankelijk van de locatie van je veranda, doe je dat best om de 3 tot 5 jaar. Die tussenperiode varieert naargelang de hoeveelheid externe invloeden, zoals de oriëntatie, hoeveelheid zonlicht en regenwater.

Zowel behandeld als onbehandeld hout kan je best regelmatig wassen met een sopje en een spons. Drogen doe je met een zeem.

 

Bij je aankoop krijg je bij Miniflat een pot watergedragen kwaliteitsvolle lakverf voor eventuele laatste retouches of een lakbeurt. Die lakverf verkopen we in onze toonzalen en zijn ook geschikt voor verder onderhoud. Je gebruikt best lakverf op lakverf voor het beste resultaat.

Het voordeel van hout is dat je bij een volgende behandeling mee kan evolueren met nieuwe trends en een andere kleurscharkering op je veranda kan plaatsen. Onderhoud heeft dus zeker zijn voordelen!

Aluminium

Niet alleen hout moet behandeld worden. Vermijden dat je aluminium schrijnwerk dof wordt? Smeer het jaarlijks in met een onderhoudsproduct voor aluminium en was het tussendoor regelmatig met lauw water.

Staal

Het onderhoud van staal is te vergelijken met aluminium. Ook staal smeer je best in met onderhoudsproduct. Wassen doe je met een neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd bijtende producten!

De invloed van pigment op het onderhoud van je veranda

Elke kleur heeft een bepaalde hoeveelheden pigment – ongeacht het materiaal. Hoe meer pigment, hoe gevoeliger de kleur is voor veroudering.

Het voordeel van een oversteek

Een oversteek aan de zuidwestkant van bijvoorbeeld 100cm houdt de zon en het regenwater weg van je ramen en zorgt dat je veranda of bijgebouw minder onderhoud nodig heeft. Je kan zo in je ontwerp dus bepaalde looks combineren met de voordelen in onderhoud.

Onderhoudskit bij de veranda’s van Miniflat

Wie een veranda bouwt met Miniflat, wordt niet aan zijn lot overgelaten na de oplevering. Naast heel wat onderhoudsadvies, zorgen wij ook voor een onderhoudskit bij elke veranda of elk bijgebouw. Hierin zitten de nodige onderhoudsproducten en -materialen voor een eerste grondige onderhoudsbeurt.

Alle onderhoudsproducten zijn daarnaast ook verkrijgbaar in onze toonzalen.

 

Op zoek naar meer advies over het onderhoud van je veranda of bijgebouw? Contacteer ons of kom langs in een van onze toonzalen. We delen onze tips graag met je!