20 april 2021

Poolhouses koelen in de zomer: onze remedie tegen een oververhit bijgebouw

Poolhouses zijn een echte meerwaarde voor tuinen. Zij laten je langer genieten van het buitenleven op koudere dagen, maar kunnen ook een aangename plek zijn in onze – soms wel – hete zomers. Hoe vermijden dat je poolhouse oververhit geraakt? Wij delen onze tips met je.

1. Denk na over de oriëntatie

Als het kan, plaats je poolhouse dan zo dat de grootste raampartijen en het terras niet in de volle zon komen op het heetst van de dag. Beter is om de (minder warme) avondzon binnen te laten en te genieten van de laatste zonnestralen.

2. Kies voor HR- of zonwerende beglazing

Beglazing van hoge kwaliteit houdt de warmte beter buiten. Daarom werken wij voor poolhouses altijd met HR-beglazing, waarbij HR staat voor Hoog Rendement.

Wil je nog een stap verdergaan? Kies voor zonwerende beglazing, zeker in eventuele dakkoepels. Zonwerend glas is voorzien van een reflecterende coating, dat zo’n 70 tot 80% van de zonnewarmte weert. Je geniet dus van de aangename extra lichtinval, zonder dat je poolhouse erdoor overdreven opwarmt. Om extra te isoleren, kan je kiezen voor driedubbele beglazing (Ug=0,5 W/m²K.).

3. Plaats windvaste screens

Zonnescreens zijn een ideale manier om de zon te weren uit je poolhouse, en opwarming tegen te gaan.

De voordelen van windvaste zonnescreens:

  • Ze komen aan de buitenkant van je ramen. Daardoor vermijden ze dat de ramen en de achterliggende ruimte opwarmt.
  • Je kan screens ook na de plaatsing van je poolhouse bijplaatsen.
  • De ophanging van onze screens wordt verwerkt in de lijst van onze poolhouses. Daardoor vallen ze helemaal niet op.
  • Onze screens zijn windvast en kunnen tegen een stootje.
  • Je kan screens gedeeltelijk naar beneden laten, bijvoorbeeld bij een lage zon die in de ogen schijnt.

4. Installeer een warmtepomp

Wil je je poolhouse in de winter extra kunnen verwarmen, en in de zomer extra koelen? Dan is een warmtepomp het meest aangewezen. We kunnen zo’n pomp netjes inbouwen in het plafond van onze poolhouses, waardoor de installatie nauwelijks opvalt.

5. Zorg voor goede verluchting

Een simpele maar efficiënte manier om poolhouses of andere ruimtes te koelen. Zorg dat je verschillende raampartijen kan openzetten om een frisse windstroom te creëren. Elke avond de ramen even openzetten, doet vaak wonderen!

6. Voorzie een grote dakoversteek

Wanneer de zon vol op je ramen schijnt, zal de ruimte achter die ramen sneller opwarmen. Door een dakoversteek van minstens 80 centimeter te voorzien, hou je de zon weg van je ramen. En zal je poolhouse logischerwijze minder snel opwarmen.

Bekijk onze favoriete poolhouses en bijgebouwen

Graag meer inspiratie opdoen? Bekijk hier het houten tuinkantoor/poolhouse van zaakvoerder Bert.

houten poolhouse
design poolhosue