Schrijf je in voor de Woondroomdagen op 18/08 en 25/08 in onze conceptwoning in Aalter.

21 december 2022

Renovatieplicht vanaf 2023 – woning verduurzamen met een veranda

Sinds 1 januari 2023 zijn nieuwe eigenaars van een niet-energiezuinige woning verplicht om verduurzamende renovatiewerken uit te voeren. Ontdek in dit artikel wat deze wet inhoudt en waarom het interessant is om te investeren in een tuinkamer.

 

Renovatieplicht in Vlaanderen: wat houdt het in?

Sinds 1 januari 2023 worden kopers van een residentiële woning met een EPC-label E of F verplicht om renovatiewerken uit te voeren. Het doel van deze werken is om de woning duurzamer te maken. Na de werken zou de woning minstens een EPC-label D moeten hebben. En dat binnen de 5 jaar na aankoop.

Om de financiële last van deze renovatiewerken draaglijker te maken, biedt de overheid een aantal premies. Meer informatie over de renovatieverplichting en verbouwpremies vind je terug op vlaanderen.be.

 

Woning verduurzamen met een veranda

Oudere woningen worden vaak gerenoveerd met oog op energiebesparing. Zo kan je investeren in zonnepanelen, een zonneboiler, ramen met dubbel glas, extra isolatie, enzovoort. Maar heb je al eens gedacht aan de aanbouw van een veranda?

Door ruimte vrij te maken in je tuin, bijvoorbeeld door die typische oude aanbouwen af te breken, maak je plaats voor leukere dingen zoals een supergeïsoleerde tuinkamer. Hiermee creëer je meer ruimte in je keuken of leefruimte, geniet je van meer lichtinval en breng je je tuin naar binnen.

Een tuinkamer is niet enkel een fijne uitbreiding van je woning, het is ook een natuurlijke warmtebron. Doordat de veranda de zon opvangt door de (dak)ramen, wordt er binnenin warmte gecreëerd. En dat het hele jaar door, ook in de winter. Deze warmte verspreidt zich doorheen het huis, waardoor je minder beroep moet doen op je verwarming.

 

Renoveren met Miniflat

Wil je jouw woning verduurzamen met een veranda? Dan kan je op ons rekenen voor de nodige expertise en ondersteuning. Op slechts enkele maanden tijd zorgen wij ervoor dat eventuele oude constructies worden afgebroken en dat er een prachtige tuinkamer in de plaats komt. Je hoeft dus niet met meerdere aannemers te werken, wij staan je bij van A tot Z.

Kom langs in een van onze toonzalen en laat je inspireren door onze showroommodellen. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken.