Veranda bouwen: vergunning nodig of niet?
Moeten we daarvoor iets aanvragen bij de gemeente? Is bij een veranda bouwen, een vergunning nodig? Het zijn vragen die we maar al te vaak horen. Ook al regelen wij alles voor je, we geven graag een woordje uitleg over wat moet en niet moet.
Veranda bouwen en vergunningen: 2 opties
Als je een huis bouwt of verbouwt, moet je architect sowieso een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Voor een uitbreiding zoals een veranda, geldt dat in principe ook. Maar vaak volstaat een meldingsplicht al. Is dat niet het geval, dan heb je toch een stedenbouwkundige vergunning nodig. Onder welke optie jij valt, hangt af van enkele parameters:
Meldingsplicht
- Wanneer het totale oppervlak van de bijgebouwde veranda niet meer dan 40 vierkante meter overschrijdt. Om je een idee te geven: de veranda’s die wij bouwen zijn gemiddeld zo’n 20 vierkante meter groot. Wij zitten dus meestal safe
- De bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan 4 meter
- De functie van de woning mag niet wijzigen
- In de zijtuin blijf je minstens 3 meter van de perceelsgrens. In de achtertuin 2 meter. Bouw je tegen een aanpalend gebouw, dan mag je bouwdiepte niet meer zijn dan dat gebouw.
Wij noemen een meldingsplicht vaak een bouwvergunning light: minder papierwerk en ook sneller goedgekeurd door de gemeente.
Stedenbouwkundige vergunning
Wanneer je niet onder de parameters van de meldingsplicht valt, ben je toch genoodzaak een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Voor een veranda komt dat gelukkig minder frequent voor. Maar geen nood: wij weten wel raad.
Wij staan klaar
Voor de precieze wetgeving kan je terecht op www.ruimtelijkeordening.be. Ben je niet zeker wat van toepassing is op jou? Wij staan steeds tot je beschikking om alles te vertalen in mensentaal, je op weg te helpen en de nodige informatie te voorzien. En zelfs mocht er een stedenbouwkundige vergunning aan te pas komen: geen zorgen, wij brengen alles voor je in orde.
Vragen? Contacteer ons of spring eens binnen in een van onze showrooms.