10 februari 2019

Een veranda kan zoveel meer zijn dan een zomerkamer

Voor hem is het nooit de veranda om de veranda. Maar als een veranda een logische aanvulling is, moet die ook écht onderdeel worden van je woning. Architect Tom de Meester van De Meester Vliegen architectuur – interieurarchitectuur over gemiste kansen en hoge eisen.

“Te veel bouwheren zien een veranda als een bijbouw in de letterlijke betekenis van het woord. Iets dat op zich staat. Soms heeft zo’n veranda zelfs geen echte functie. Het wordt dan maar een zomerkamer: paar stoelen erin en klaar. Dat is de manier waarop wij als Vlaming de veranda kennen. We stellen ons de vraag niet wat het meer kan zijn. Een gemiste kans.”

“Een veranda is tegenwoordig meer dan een glazen dak en glazen wanden. Het is een volwaardig deel van je woning. En daar moet je als bouwheer het maximale uithalen. Hoe kan die veranda een meerwaarde zijn voor de hele benedenverdieping? Hoe draagt die extra ruimte bij tot een betere leefkwaliteit? Zie het niet als iets apart, maar denk erover na hoe je dat kunt integreren.”

“In mijn projecten is een veranda nooit een doel op zich. Soms past het in dat totaalproject, soms niet. En als dat wel zo is, denk ik sowieso aan Miniflat. We zijn momenteel samen bezig aan een project dat hen serieus uit hun comfort zone haalt. Dan merk ik dat zij die uitdaging vol aangaan en willen meedenken over het eindresultaat.”

“We proberen als architecten zoveel mogelijk te werken met een beperkt aantal aannemers. Zij van hun kant leren onze manier van werken kennen en wij van onze kant weten wat we van hen kunnen verwachten. Want de lat ligt hoog bij ons. Een goede afwerking is voor mij essentieel. Een project dat goed is ontworpen, bedacht en gebouwd, moet ook top afgewerkt zijn.”

En hoe selecteert Tom die aannemers? “Met meer dan twintig jaar ervaring weet ik na vijf minuten of iemand het niveau kan halen dat we verwachten. Voordat we met iemand samenwerken, bezoek ik samen met die aannemer één van zijn projecten. En dan weet ik snel of er een toekomstige samenwerking komt. Miniflat heeft die test alleszins met glans doorstaan.”