21 december 2022

5 soorten glas voor een veranda op een rijtje

Een tuinkamer kan bestaan uit verschillende soorten glas. Dubbel glas, triple glas, zonwerend glas, veiligheidsglas, … Glas heeft de afgelopen jaren ook een hele evolutie gekend. Ontdek hier meer over de verschillende types verandabeglazing.

 

Glas: de belangrijkste bouwsteen voor een veranda

We hoeven je niet te vertellen dat een veranda voor een groot deel uit glas bestaat. Concreet gaat het om zo’n 60% tot 80%. Een belangrijke bouwsteen dus!

De afgelopen decennia is glas ook sterk geëvolueerd. Zo werd er geïnnoveerd in o.a. de isolatiewaarde van glas. Vroeger voelde je nog koude van buiten komen door het glas van een veranda, dat is nu helemaal niet het geval. Maar er zijn ook heel wat verschillende soorten glas ontwikkeld geweest.

 

Enkel glas en dubbel glas

Vroeger bestonden alle ramen uit enkel glas. Dit glas isoleerde heel slecht en was ook makkelijk te doorbreken. De dag van vandaag wordt het in principe niet meer gebruikt, en  wordt het bij renovatiewerken vaak vervangen door hoogrendementsglas.

Dubbel glas bestaat uit twee lagen beglazing, en isoleert veel beter dan enkel glas. Dit glas is aangeraden voor glaswanden, ramen en deuren. Voor dakramen is het minder interessant (zie verder).

Bij dubbele beglazing heb je keuze uit ‘gewone’ dubbele beglazing en dubbele hoogrendementsbeglazing. Dit laatste type beschikt over een extra coating die zorgt voor een veel betere isolatie.

 

Drievoudig of triple hoogrendementsglas

Triple glas beschikt over drie lagen beglazing met twee lagen coating. Hierdoor heeft het een extreem hoge isolatiewaarde. Toch is dit type glas niet aangeraden voor ramen omdat het zo sterk isoleert, dat het de buitenzijde van het raam gaat aandampen bij koud weer. Voor dakramen is het dan wel weer interessant aangezien de warme lucht stijgt.

Zonwerend glas

Afhankelijk van de oriëntatie van je woning of tuinkamer, kan zonwerend glas interessant zijn. Vooral in geval van een zuidelijke ligging is dit glas interessant. Aangezien de zon meestal hoog staat, wordt dit type glas vaak in dakramen geplaatst. Hiermee vermijd je dat je tuinkamer te warm wordt wanneer de zon er langdurig opstaat, bv. in de zomer.

 

Veiligheidsglas

Een laatste type glas is veiligheidsglas. Dit glas wordt meestal standaard voorzien in de ramen en de lichtstraten van tuinkamers. Veiligheidsglas is gelaagd glas dat niet in losse scherven uit elkaar valt wanneer het breekt, maar slechts barst. Hierdoor is het veiliger voor mensen in de buurt.

 

We gebruiken dit glas vooral in het dak van een veranda. Doordat het veel weegt, moet het met een kraan geplaatst worden. Deze plaatsing doen we volledig in eigen beheer tijdens de montage.

 

Laat je adviseren door onze medewerkers

Kom langs in een van onze toonzalen en laat je inspireren door onze showroommodellen. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken.