12 juli 2022

Alles wat je moet weten over lichtstraten

Om zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval binnen te laten in een veranda, voorzien we openingen in het dak. Deze openingen worden ook wel ‘lichtstraten’ genoemd. Ontdek wat lichtstraten juist zijn en waar je rekening mee moet houden.

Wat zijn lichtstraten?

Wanneer je een veranda aan je huis bouwt, is het belangrijk om de aangrenzende kamers in huis (bv. de keuken) nog van voldoende lichtinval te voorzien. Dat doen we met lichtstraten. Een lichtstraat is een houten, metalen of stalen frame met glassegmenten dat we in het dak van een veranda plaatsen om meer natuurlijke lichtinval te creëren.

In tegenstelling tot lichtkoepels, worden lichtstraten op maat van jouw veranda gemaakt. Zo kan je altijd rekenen op optimale lichtinval in je veranda en je huis.

De meeste verandabouwers werken met dubbelglas, maar bij Miniflat werken we met triple glas voor een optimale isolatie.

Bepalende factoren voor plaatsing van lichtstraten

De positie en de grootte van je lichtstraten hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld:

  • De grootte van de veranda en het dak;
  • De plaats waar de opening naar de woning zich bevindt;
  • De positie van de zon ten opzichte van je veranda.

Vaak wordt ervoor gekozen om de lichtstraat in het midden van het dak van de veranda te plaatsen. Dit creëert symmetrie, wat een rustgevend gevoel geeft.

Onze experts geven je graag persoonlijk advies over de plaats en de grootte van lichtstraten, op basis van jouw woning en het ontwerp van jouw toekomstige veranda.

Veranda met lichtstraat

Cool white glas

We werken zowel met transparant glas als met ‘cool white glas’. Dit glas heeft een witte schijn en is semi-transparant. Cool white glas heeft het grote voordeel dat je veel minder vuil ziet op een vlakke koepel, maar er wel nog kan doorkijken. Bovendien maakt de witte folie de lichtinval nog intenser en tegelijk ook zachter. Zeker een aanrader dus!

 

Cool white glas

Vraag een offerte op voor jouw veranda met een lichtstraat

Heb jij interesse in het bouwen van een veranda? Maak een afspraak of vraag een offerte aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.