Duurzame woonuitbreiding: 7 belangrijke pijlers voor een optimale energie-efficiëntie
Wanneer je een tuinkamer wil aan je woning is het niet alleen belangrijk om aan extra ruimte te denken, maar ook hoe deze ruimte bijdraagt aan de energie-efficiëntie van je woning. Een duurzame woonuitbreiding verhoogt het comfort en verlaagt tegelijk je energiekosten en impact op het milieu. Daarbij hou je best deze 7 pijlers in je achterhoofd:
Isolatie
Een goede isolatie is essentieel voor een duurzame woonuitbreiding. De muren, het dak en de vloer moeten goed geïsoleerd zijn. Dat kan het best door hoogwaardige isolatiematerialen te gebruiken met een hoge R-waarde. Zo verlies je geen warmte in de winter en komt er ook niet te veel hitte binnen in de zomer.
Oriëntatie
De oriëntatie van je woonuitbreiding is van groot belang voor de hoeveelheid zonlicht die binnenvalt. Door je uitbreiding te oriënteren op het zuiden geniet je maximaal van natuurlijke zonnewarmte in de winter. Je hebt dus een pak minder kunstlicht en verwarming nodig.
Beglazing
Kies voor energiezuinige ramen en deuren met hoogrendementsglas of triple glas. Dit type glas heeft een uitstekende isolatiewaarde en zorgt ervoor dat er weinig warmte verloren gaat. In de zomer kan je oververhitting tegengaan met zonwering of screens.
Verwarming en koeling
Kies voor duurzame verwarmings- en koelingssystemen voor je woonuitbreiding. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, een warmtepomp of airconditioning op zonne-energie. Deze systemen zijn ontworpen om minder energie te verbruiken terwijl ze een optimale temperatuur en luchtkwaliteit handhaven. Resultaat: een lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.
Ventilatie
Zorg voor een goede ventilatie in je woonuitbreiding. Dit is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en om vochtproblemen te voorkomen. Je kan hiervoor ventilatieroosters plaatsen of een ventilatiesysteem met warmterecuperatie installeren.
Zonnepanelen
Als je zonnepanelen op het dak van je tuinkamer plaatst, wek je hier duurzame, hernieuwbare energie mee op. Energie die gebruikt wordt om je huis van stroom te voorzien. Zo bespaar je op je energierekening, verklein je je ecologische voetafdruk en verhoog je de waarde van je woning.
Duurzame materialen
Ga voor bouwmaterialen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan de energie-efficiëntie van de aanbouw. Materialen zoals gerecycleerd staal, duurzaam gewonnen hout, of composieten kunnen zowel milieuvriendelijk zijn als helpen bij het behouden van energie binnen de structuur.
De duurzame woonuitbreiding van je dromen
Bij Miniflat maken we al jouw verandadromen waar. We bieden een all-in service voor de plaatsing van jouw duurzame woonuitbreiding. Maak nu een afspraak in een van onze showrooms, laat je inspireren op en krijg persoonlijk advies op maat van jouw woning. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken!