Schrijf je in voor de Woondroomdagen op 18/08 en 25/08 in onze conceptwoning in Aalter.

09 juli 2024

Energiezuinig verbouwen met een veranda: zo haal je meer uit je woning

Dromen van extra woonruimte én een lagere energierekening? Wanneer je energiezuinig wil verbouwen, sla je met een veranda twee vliegen in één klap! Tuinkamers worden steeds vaker gezien als volwaardige woonruimtes, en dankzij moderne technieken kunnen ze ook nog eens energiezuinig zijn.

Hoe kan een veranda energiezuinig zijn?

Een doordachte tuinkamer kan dienen als een natuurlijke buffer tegen kou en warmte, waardoor de energiekosten van je huis aanzienlijk verminderen. Door gebruik te maken van hoogwaardige isolatiematerialen en slimme glastechnologieën, zoals dubbel of zelfs driedubbel glas, helpt een veranda de temperatuur in je huis stabiel te houden zonder extra verwarming of koeling.

Het belang van de zon

De ligging van je tuinkamer speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie ervan. Een woonuitbreiding die zuidelijk gericht is, krijgt het meeste zonlicht. Resultaat: meer natuurlijke warmte tijdens de koudere maanden. Vind je dit te warm voor de zomer? Ga dan voor zonwerende maatregelen, zoals overhangende dakranden of windvaste screens. Zo hou je die ruimte koel zonder extra energie te verbruiken.

Maak je tuinkamer extra energiezuinig door zonnepanelen op het dak te leggen. Zo wek je duurzame energie op die gebruikt kan worden om je huis te verlichten en verwarmen. En om je energierekening te doen dalen. Deze extra belasting moet wel telkens uitgerekend worden door onze ingenieur en indien nodig moeten er extra draagbalken voorzien worden in het dak.

Tips om energiezuinig te verbouwen met een veranda:

  • Isolatie is key
    Zorg voor een optimale isolatie van je tuinkamer, zowel in de wanden, het dak als de vloer. Zo ga je warmteverlies tegen en hou je de gewenste temperatuur langer vast.
  • Verkies hoogrendementsglas
    Hoogrendementsglas heeft een uitstekende isolatiewaarde en zorgt ervoor dat je woning minder warmte verliest in de winter en koeler blijft in de zomer.
  • Investeer in zonwering
    In de zomermaanden is het belangrijk om je veranda te beschermen tegen oververhitting. Gebruik hiervoor een schaduwdoek of zonwering. Screens, rolluiken of zonneschermen helpen om je veranda koel te houden in de zomer en bieden je ook meer privacy.

Energiezuinig verbouwen met Miniflat

Klaar om jouw verandadromen waar te maken? Bij Miniflat bieden we een all-in service voor de plaatsing van jouw tuinkamer. Maak nu een afspraak in een van onze showrooms, laat je inspireren op en krijg persoonlijk advies op maat van jouw woning. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken!