01 september 2021

Woning uitbreiden: een overzicht van alle opties

Denk je eraan om je woning uit te breiden? Dan heb je te kiezen uit heel wat uitbreidingsmogelijkheden. Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij, en leggen uit wat de meerwaarde ervan is.

Waarom je woning uitbreiden?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun woning willen uitbreiden. Logisch, want de voordelen spreken voor zich:

  • Je woning uitbreiden = extra leefruimte. Een bijbouw of een veranda is zeker bij oudere en kleinere huizen een grote troef.
  • Wie zijn woning uitbreidt, voorziet vaak meer raampartijen aan de achterkant van de woning. Op die manier haal je het licht meer naar binnen en zorg je voor een betere connectie tussen je woning en tuin.
  • Ben je van plan om je woning later te verkopen? Dan is een woonuitbreiding niet alleen een troef voor nu, maar ook voor dan.

(Leef)veranda

Een leefveranda is een woonuitbreiding met een echt buitengevoel. Hier is het aangenaam vertoeven wanneer het Belgische weer te wensen overlaat. En dat zowel in de winter als zomer.

Zo’n veranda kan je inrichten op verschillende manieren:

  • Keukenuitbreiding
  • Extra leefruimte
  • Aparte zithoek
  • Kantoor
  • Speelkamer

Bekijk hier meer inrichtingstips voor je veranda.

Overdekt terras

Dit is een topper voor buitenmensen. Een goed overdekt terras is een waterdicht geheel waar je ook tijdens slecht weer beschut zit. Om maximaal te genieten van dit type woonuitbreiding, kan je vaste wanden of schuiframen installeren. Zo kan je je overdekt terras ook volledig afsluiten.

Losstaand bijgebouw

Je woning uitbreiden hoeft niet vast aan je woning te gebeuren. Ook met een losstaand bijgebouw vergroot je je woonoppervlak. Wanneer het totaaloppervlak van je losstaande gebouw(en) onder de 40 vierkante meter blijft, heb je bovendien geen bouwvergunning nodig in Vlaanderen.

Een losstaand bijgebouw doet vaak dienst als:

 

Poolhouse

Met een zwembad in de tuin of zelfs zonder: een poolhouse is altijd een succes. Het vergroot je staycation-gevoel, maar is ook een ideale plek om van het buitenleven te genieten wanneer het weer minder is. Je richt het losstaand gebouw volledig in zoals jij dat wil. Van keuken en bar tot zitruimte en zelfs voorzien van sanitaire voorzieningen: het kan allemaal.

Bekijk hier de voordelen van een bijgebouw in de tuin.

Tuinkantoor

Thuiswerken op een eigen plek, los van je woning? Een tuinkantoor is de ideale oplossing. Je houdt privé en werk beter gescheiden, kan er klanten gemakkelijk ontvangen, en richt het flexibel in naargelang je noden.

Breid je tuinkantoor uit met een (overdekt) terras, een keukentje, kleedkamer… en je hebt een poolhouse en thuiskantoor in één.

Klaar om je woning uit te breiden?

Of je nu een leefveranda, overdekt terras of losstaand bijgebouw wil: wij hebben alle ervaring in huis om de woonuitbreiding van je dromen te realiseren.

Graag eerst meer inspiratie opdoen? Download hier onze gratis inspiratiegids.