Schrijf je in voor de Woondroomdagen op 18/08 en 25/08 in onze conceptwoning in Aalter.

26 mei 2023

Welk materiaal kiezen voor je veranda: aluminium, hout of staal?

Een materiaal kiezen voor jouw nieuwe veranda? Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Dat maakt je keuze er niet makkelijker op. Dit maakt jouw keuze wél eenvoudiger: wij werken met zowel hout, aluminium als staal. Hierdoor kunnen we jou, als enige in de sector, een eerlijk overzicht kunnen geven van de pro’s en contra’s. Ontdek ze nu.

Aluminium veranda

Met zijn slanke profielen is aluminium in lijn met een eigentijdse en moderne bouwstijl. Het is het meest prijsefficiënte materiaal voor een veranda met grotere overspanningen en glasgevels. In vergelijking met hout, voelt het materiaal kouder aan.

Op het vlak van onderhoud raden we aan om het materiaal om de paar maanden met lauw water wassen. Het is onderhoudsvriendelijker dan hout, maar niet onderhoudsvrij. Als er diepe krassen in het materiaal komen, zijn ze moeilijk weg te werken.

Nog een voordeel aan aluminium is dat het materiaal goed recycleerbaar is. Daarnaast is het meestal het goedkoopste materiaal voor je veranda, omdat we het snel en semi-geautomatiseerd kunnen verwerken.

Een aluminium steellook veranda heeft superslanke profielen die eruit zien als staal, wat heel strak en modern oogt.

Voordelen op een rijtje:

 • Slanke profielen
 • Sterk en stevig
 • Goedkoop
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Duurzaam
Moderne veranda met tuin en zwembad

Houten veranda

Een tuinkamer in hout ziet er warm, natuurlijk en chique uit. Dit materiaal komt voornamelijk voor bij veranda’s in een landelijke of klassieke stijl. Hout is sterker dan aluminium en dus heel stabiel. Daarnaast is het een warm materiaal met een kleine kas op koudebruggen, waardoor het een hoge isolatiewaarde heeft.

Bij hout heb je zowel klein als groot onderhoud. Voor klein onderhoud maak je de profielen af en toe schoon met een sopje en een spons.

Als groot onderhoud kan je de buitenkant van de tuinkamer om de 7 jaar een nieuw likje verf geven. Dit kan je doen om de constructie een andere look te geven of eventuele diepe krassen weg te werken. Zo ziet je veranda is er weer zo goed als nieuw uit.

Onze tuinkamers worden gemaakt van houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse, bijvoorbeeld afzeliahout. Zo heb je jarenlang plezier aan je veranda. Elk project is anders, maar hout is vaak wel iets duurder in vergelijking met aluminium.

Voordelen op een rijtje:

 • Warm en natuurlijk
 • Sterk en stabiel
 • Hoge isolatiewaarde
 • Duurzaam
 • Opnieuw verven mogelijk voor nieuwe of frisse look
Veranda van hout

Veranda van staal

Staal ziet er industrieel en verfijnd met zeer slanke profielen. Zeker een aanrader voor fans van een strakke en uitgepuurde stijl. Het materiaal is supersterk en dus ideaal voor grote overspanningen of heel hoge deuren.

Qua isolatiewaarde is het vergelijkbaar met aluminium. Het is een kouder materiaal waardoor het iets minder goed isoleert dan hout.

Staal is, net zoals aluminium, onderhoudsvriendelijk maar niet onderhoudsvrij. Het is aangeraden om de profielen af en toe te poetsen met een  neutraal schoonmaakmiddel. Net zoals aluminium, is staal duurzaam en goed recycleerbaar.

Van alle materialen, is het wel het duurste materiaal dat bovendien ook handwerk vereist. Daarom gaan we zelden een volledige tuinkamer in staal bouwen, maar wel bijvoorbeeld een aluminium tuinkamer met stalen onderdelen, specifiek voor bovenvermelde grote overspanningen of hoge deuren.

Voordelen op een rijtje:

 • Zeer slanke profielen
 • Ultrasterk
 • Onderhoudsvriendelijk

Welk materiaal kiezen voor jouw veranda?

Wil je weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw veranda, bijgebouw of aanbouw? Dat hangt af van twee factoren.

 1. De uitstraling die je wilt. Maar zelfs dan moet een bepaald materiaal een bepaalde stijl niet uitsluiten. Hout past ook in een moderne woning; Terwijl we aluminium ook perfect een klassieke steellook kunnen geven.
 2. Jouw levensstijl. Heb je kinderen of kleinkinderen? Lopen er huisdieren rond? Of heb je een zaak waar heel wat volk over de vloer komt? Want die behandelen jouw veranda niet altijd met evenveel liefde en respect als jij dat doet.

Laat je verder adviseren

Kies geen materiaal voor je veranda, maar laat ons de beste mogelijke oplossing bepalen naargelang jouw stijl, je woning en de manier waarop je leeft. Graag wat inspiratie of meer informatie? Kom eens langs in onze toonzalen. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken.