Schrijf je in voor de Woondroomdagen op 18/08 en 25/08 in onze conceptwoning in Aalter.

13 februari 2023

Veranda bouwen: melding doen of bouwvergunning aanvragen?

Vergunnings- of meldingsplicht voor de bouw van een veranda?

Wanneer je je woning uitbreidt met een veranda, ben je verplicht dit te melden of een bouwvergunning aan te vragen. Deze online aanvraag dient natuurlijk te gebeuren bij de dienst stedenbouw van de gemeente vóór de aanvang van de (ver)bouwwerken. Bij een melding wordt dit normaal op 4 weken goedgekeurd.

Het verschil tussen een melding en een vergunningsaanvraag? Een melding is eenvoudiger uit te brengen en kan snel gebeuren. Voor een vergunning geldt een uitgebreidere procedure en met een langere behandeltermijn tot 26 weken.

De voorwaarden voor een melding zijn:

 • Je beschikt over een maximale oppervlakte van 40 m2 aan aangebouwde bijgebouwen. Inclusief bestaande aangebouwde bijgebouwen (bv. veranda’s en bijkeukens). Losstaande bijgebouwen moeten niet meegerekend worden.
 • Jouw nieuwe veranda:
  • wordt aangebouwd aan de woning (dus niet losstaand);
  • wordt niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf de grond;
  • wijzigt de functie van je woning en het aantal woongelegenheden niet;
  • blijft in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens;
  • blijft in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens;
  • is tegen een aanpalend gebouw gebouwd. De veranda mag tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag ook de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
 • Je bouwplannen voldoen aan de checklist ‘Melding van stedenbouwkundige handelingen’.

Voldoen je bouwplannen niet aan deze voorwaarden? Dan zal je een vergunning moeten aanvragen voor de plaatsing van je veranda.

Opgelet: De bovenstaande voorwaarden gelden over heel Vlaanderen, maar er kunnen per gemeente ook bijkomende voorwaarden opgelegd worden. Het is dus belangrijk om je goed te informeren bij jouw gemeente.

Meer informatie vind je op omgevingsloketvlaanderen.be.

Jouw aanvraag indienen

De vergunningsaanvraag of melding van de bouw van een veranda kan je online doen via omgevingsloketvlaanderen.be.

Hoe wij jou ondersteunen

Gaat het om een standaardmelding, dan kunnen wij de tekeningen hiervan voor onze rekening nemen. Stelt de gemeente bijkomende specifieke eisen of vragen, dan bespreken we met jou wie welke regelingen zal treffen.

Kom jouw droomveranda bespreken

Zie je je droomveranda al helemaal voor je? Wij zetten jouw ideeën om in werkelijkheid! Maak nu een afspraak om een bezoek te brengen in een van onze showrooms en jouw wensen samen te bespreken. Tot snel!