20 februari 2025

Leefveranda aan je woning? Dit moet je weten

Je woning uitbreiden met extra leefruimte en toch maximaal genieten van natuurlijk licht? Een leefveranda is de perfecte oplossing. Deze volwaardige uitbreiding van je woning is ontworpen om het hele jaar door comfortabel te gebruiken. Maar wat maakt een leefveranda zo uniek? En wat bepaalt de prijs?

Wat is een leefveranda precies?

Een leefveranda is niet zomaar een aanbouw. Het is een volwaardige uitbreiding van je woning. Waar een traditionele veranda vaak seizoensgebonden wordt gebruikt, is een leefveranda perfect geïsoleerd, waardoor je er het hele jaar door comfortabel in vertoeft. Het is een extra leefruimte die mooi aansluit op je interieur en functioneert als volwaardige woonkamer, eetruimte, keukenuitbreiding …

Leefveranda

Wat kost een leefveranda?

De prijs van een leefveranda hangt af van verschillende factoren en kan sterk variëren. Elke leefveranda wordt op maat gemaakt en is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de specifieke situatie van je woning.

Enkele belangrijke elementen die de kostprijs beïnvloeden:

  • Afmeting en ontwerp
    Hoe groter de afmetingen en hoe complexer het ontwerp, hoe hoger de prijs.
  • Materiaal
    Aluminium, staal of hout? Elk materiaal heeft z’n eigen prijskaartje en voordelen.
  • Beglazing en isolatie
    Hoogrendementsglas of driedubbel glas verhoogt de prijs, maar verhoogt ook het comfort én de energie-efficiëntie van je leefveranda.
  • Daktype
    Een plat dak met lichtstraat of een schuin glazen dak? De dakconstructie bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook de kostprijs.
  • Extra afwerking
    Ingebouwde zonwering, verlichting, slimme ventilatiesystemen of zonnepanelen verhogen het comfort van je leefveranda, maar beïnvloeden ook de prijs.

Wil je alvast een idee krijgen van de prijs? Dat kan via onze prijssimulator.

leefveranda

De grootste verschillen met een klassieke veranda

Vroeger werd een veranda vooral gebruikt als overgangsruimte tussen binnen en buiten. De leefveranda tilt dat concept naar een hoger niveau en is volledig geïntegreerd in de woning.

3 grote verschillen:

  • Een leefveranda is even goed geïsoleerd als de rest van je huis, waardoor het in de winter warm blijft en in de zomer niet oververhit.
  • Waar een klassieke veranda vooral in de lente en zomer wordt gebruikt, functioneert een leefveranda als een volwaardige eetkamer, woonkamer of keukenuitbreiding.
  • Een klassieke veranda heeft meestal enkel een licht hellend of plat dak, terwijl een leefveranda vaak wordt afgewerkt met een lichtstraat voor extra daglicht.

Dankzij deze eigenschappen voelt een leefveranda als een natuurlijke verlenging van je woning, zonder dat je merkt dat het een aanbouw is.

Klaar voor de leefveranda van je dromen?

Bij Miniflat maken we al jouw verandadromen waar. We bieden een all-in service voor de plaatsing van jouw leefveranda. Die ontwerpen en produceren we trouwen van begin tot eind in onze eigen ateliers.

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op of laat je inspireren door onze talloze projecten. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken!