01 maart 2021

Een lichtkoepel of lichtstraat op maat? Dit zijn de verschillen

Een lichtkoepel of lichtstraat in je veranda is een must om maximaal daglicht binnen te halen in je woning. Maar waarin zitten de verschillen, en waarom kies je beter voor het ene dan voor het andere? Een overzicht

Waarom een lichtkoepel of lichtstraat?

Is het nodig om een dakkoepel of lichtstraat te voorzien in je veranda? Als het kan, menen wij absoluut van wel. Want:

  • Daglicht komt het beste binnen via je dak.
  • Een vierkante meter dakopening laat 3 keer meer daglicht binnen dan een vierkante meter opening in een muur.
  • Wanneer je een veranda bouwt, haal je het daglicht weg uit de ruimte net achter je veranda. Met een lichtstraat op maat breng je het daglicht optimaal terug tot daar.

Lichtstraat vs. lichtkoepel

Maatwerk

Bij een lichtkoepel zit je vast aan standaardmaten van bijvoorbeeld 1 meter op 1, of 1,5 meter op 1,5. Daarmee zijn koepels algemeen genomen veel kleiner dan lichtstraten.

Een lichtstraat kan je op maat van je ruimte en voorkeuren laten maken. Doordat je bij een lichtstraat verschillende glaselementen langs elkaar kunt leggen, krijg je een veelvoud van grootte. En optimaliseer je het daglicht. Dat is bij een koepel minder het geval.

dakkoepel of lichtstraat op maat

Glaskwaliteit

Wij gebruiken voor lichtstraten onze eigen Flatglass EVO. Dit glas heeft geen helingsgraad nodig voor de waterafvoer, waardoor je een strakker eindresultaat krijgt. Flatglass is zonwerend en bestaat zowel in dubbele als driedubbele beglazing. Lees er hier meer over.

 

Ruimtelijk effect

Het ruimtelijk effect is bij een lichtstraat veel groter dan bij een lichtkoepel. Een lichtstraat trekt je ruimte als het ware open en is meer dan ‘een gat in het plafond’. Je kan er echt de hemel door zien, en het buitenleven nog meer naar binnen halen.

lichtkoepel of lichtstraat

Onderhoud

Een lichtkoepel of lichtstraat vraagt allebei weinig onderhoud. Om onze lichtstraten maximaal onderhoudsvriendelijk te maken, werken we met een eigen profielensysteem op het dak: in plaats van siliconen, gebruiken we UV-bestendige rubbers. Die doorstaan de tand des tijds en externe weersomstandigheden veel beter.

Om je lichtstraat te poetsen, heb je enkel wat warm water en schoonmaakmiddel nodig. Doordat onze lichtstraten geen opstaand profiel hebben, glijdt water of vuil er gemakkelijk af.

Kies voor kwaliteit en levenslang plezier

Als wij moeten kiezen tussen een lichtkoepel of lichtstraat op maat, hebben wij de keuze snel gemaakt. Een veranda heb je voor het leven, maak er een professionele constructie van waar je blijvend van geniet.

In onze toonzalen merk je meteen het effect van een ruime en heldere lichtstraat op maat. Kom gerust eens langs om inspiratie op te doen.