Schrijf je in voor de Woondroomdagen op 18/08 en 25/08 in onze conceptwoning in Aalter.

05 oktober 2023

Plaatsing van moderne houten veranda in tuin van rijhuis

Woon je in een gesloten bebouwing zoals een rijhuis, maar zou je toch graag een tuinkamer plaatsen in je tuin? Voor een koppel in Gingelom maakten we deze droom waar met een mooie, moderne tuinkamer in hout. Ontdek meer over dit project.

Meer genot van de prachtige stadstuin

De aanvraag voor dit project kwam van een koppel dat in een rijhuis in Gingelom woonde. Tijdens de totaalrenovatie van hun woning, besloten ze om meer daglicht in huis te halen. Uiteraard bestaat er geen betere manier om dit te doen dan een tuinkamer te plaatsen.

Om zowel binnen als buiten volop te genieten van hun prachtige stadstuin, kozen ze voor een tuinkamer met aangrenzende pergola.

Veranda bouwen in de tuin van een rijhuis

Een tuinkamer bouwen in de tuin van een gesloten bebouwing is altijd een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk! Bij aanvang van het project wordt al het materiaal naar de tuin gebracht via of over de woning. In dit laatste geval, plaatsen we een grote kraan die over de woning reikt.

Moderne houten tuinkamer dat aansluit bij de woning

We plaatsten een kamer die op het eerste gezicht van aluminium lijkt te zijn, maar eigenlijk uit hout bestaat. Meer bepaald: hardhout genaamd afzelia. Dit hout heeft duurzaamheidsklasse 1 waardoor het jarenlang meegaat. Er werd bewust voor hout gekozen omdat dit mooi aansluit bij de houten ramen van de woning.

De houten constructie beschikt over een aluminium goot met screenvoorziening en grote glaspartijen. Dit oogt heel strak en creëert veel lichtinval in de tuinkamer.

De vloer in de woning bevond zich hoger dan het maaiveld (gras), waardoor we de tuinkamer op een muurtje plaatsten. De blauwe hardsteen van dit muurtje werd doorgetrokken naar de woning in de vorm van een plint onderaan de gevel. Zo vormen de tuinkamer, de pergola en de woning één mooi geheel.

Gezien de zuidelijke oriëntatie van de tuinkamer, werden windvaste screens geïnstalleerd zodat de lichtinval en de temperatuur in de woning gecontroleerd kunnen worden.

Aansluitende pergola op maat

Naast een tuinkamer, werd gevraagd om een overdekt terras met pergola te bouwen. Zo geniet het koppel het hele jaar door van hun tuin. Net zoals de blauwsteen, werden de tegels in de tuinkamer doorgetrokken naar de pergola zodat beide ruimtes één mooi geheel vormen.

Zoals je op de foto’s hieronder ziet, kwam de pergola ter hoogte van een raam in de gevel van de woning. Een onoverkomelijk probleem zou je denken. Toch vonden we een gepaste oplossing!

Tussen de terrasoverkapping en de woning plaatsen we een lichtstraat die schuin naar boven loopt, en dus uitkomt boven het raam in de gevel. Hierdoor wordt het raam niet geblokkeerd door de overkapping én geniet het koppel van meer lichtinval op het terras. Een mooi staaltje maatwerk!

Kom jouw droomveranda met ons bespreken

Zie je jouw toekomstige veranda al helemaal voor je? Kom langs in onze toonzalen en laat je inspireren door onze tuinkamers. Als jij het kan dromen, kunnen wij het maken.