20 mei 2022

Aandachtspunten bij het aanbouwen van een veranda

Ben je van plan om een veranda te bouwen aan je woning? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de vijf belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rijtje.

1. Bouwvoorschriften opvragen voor de plaatsing van de veranda

Begin bij het begin: vraag op voorhand de bouwvoorschriften voor jouw perceel op bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente. Zo krijg je inzicht in waar je mag bouwen en waar niet. Met deze informatie kunnen we je heel gericht een juiste aanbieding maken die nadien ook makkelijk vergund geraakt. We helpen je hier ook mee verder eens we zover zijn.

2. Fundering van de veranda

Je veranda staat of valt met je fundering. Letterlijk. Want als je geen goede fundering hebt, loopt het sowieso mis. Wij werken met stevige ringfundering en betonnen vloerplaat zodat jouw veranda heel lang meegaat.

Hou er ook zeker rekening mee dat we onze fundering altijd van nul leggen. Ligt er dus al een stuk terras op de plaats waar de veranda moet komen, zal dat waarschijnlijk verwijderd zal moeten worden.

3. Originele ramen van de woning laten staan of niet

Nog een belangrijke vraag bij het aanbouwen van een veranda aan je woning is: laat je de originele ramen staan of breek je ze uit? Dit zijn de twee scenario’s:

  1. Wil je een volledig aparte, rustige ruimte creëren met je veranda? Dan kan je de ramen laten staan zodat je ze kan dichtdoen.
  2. Zou je de ramen altijd laten openstaan om een connectie te creëren tussen je veranda en je woning? Dan kan je de ramen er beter uithalen.

Een bijkomend voordeel bij het volledig uitbreken van de ramen en muren is dat je alles weghaalt en van nul begint. Hierdoor zal alles mooi bij elkaar aansluiten en vormen je veranda en je woning een mooi geheel.

4. Aansluithoogte van het bestaande dak

In vergelijking met de bouw van een losstaande veranda, is de aanbouw van een veranda aan een woning iets complexer. De veranda moet namelijk perfect aansluiten op de bestaande woning.

Bij Miniflat beschikken we over de juiste expertise om een topresultaat te garanderen. In tegenstelling tot sommige andere verandabouwers deinzen we zelfs niet terug om de oversteek van de woning af te breken en onze dakbedekking in het bestaande dak in te werken. Zo behoud je een mooie plafondhoogte in je leefveranda.

5. De hoeveelheid lichtinval in de veranda

Wanneer je ervoor kiest om een veranda te plaatsen, is het doel meestal om meer licht in huis te halen. Zeker op plekken waar voldoende licht belangrijk is zoals in een keuken. We raden aan om goed na te denken over hoe je dat doet. Kies je enkel voor grote ramen? Of toch een combinatie van glas en muren? En wat met het dak?

Om het meeste licht in huis te halen kiest je best voor een grote raampartijen en lichtstraten (platte ramen) in het dak. Het meeste daglicht komt namelijk binnen via het dak. Waar je deze lichtstraten best plaatst, hangt af van de grootte en inrichting van je veranda. Onze ontwerpers staan klaar om jou hierin te adviseren.

Vraag een offerte op voor jouw veranda op maat

Heb jij interesse in het (aan)bouwen van een veranda? Maak een afspraak of vraag een offerte aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen te bespreken.