24 september 2020

Onbehandeld hout: 5 must-knows

Onbehandeld hout straalt heel wat karakter uit en is nog steeds razend populair. Maar hoe zorg je ervoor dat onbehandeld hout er jarenlang goed blijft uitzien? Met meer dan 50 jaar op de teller, weten we perfect hoe hout te bewerken. Onze 5 must-knows!

Altijd onderhoud

Laat ons meteen eerlijk zijn: elke materiaal vereist onderhoud. We hebben het dan niet alleen over hout – behandeld en onbehandeld – maar ook over materialen zoals aluminium of staal. Het onderhoud is uiteraard niet hetzelfde, maar zonder een onderhouds- of poetsbeurt zal ook dat verweren.

Wat gebeurt er met onbehandeld hout als je het niet onderhoudt?

  1. Het hout zal vergrijzen.
  2. Het hout krijgt microbarstjes, die je in eerste instantie amper ziet. Maar in die barstjes kan in de winter water komen, dat bij lage temperaturen bevriest. Het water zet uit en je barstjes worden groter. Hoe langer je geen actie onderneemt, hoe groter de barstjes worden.

Een transparante beits to the rescue

Je kan je hout beschermen tegen verweer zonder de natuurlijke kleur van het hout te verliezen. Met een transparante beits zet je een watergedragen film op je hout, die je hout beschermt tegen invloeden van buitenaf. Maar omdat ook beits slijt, dien je jaarlijks een nieuwe laag aan te brengen. Gelukkig is beits gemakkelijk zelf aan te brengen!

We raden je aan om pigment aan te brengen in de beits, omdat dit ervoor zorgt dat UV-stralen minder snel het hout aantasten. Onze voorkeur: wit pigment om de vergrijsde kleur van je hout te benaderen.

Eentje is geentje

We zeiden het hierboven al. Blijvend genieten van een mooie look? Dan moet je je hout blijven onderhouden. Je fietsketting smeer je ook niet maar 1 keer in je leven?

Let op de omgeving

Hoe je hout al dan niet zal veranderen of vergrijzen, hangt voor een groot deel af van de omgeving. Hoe is je veranda geörienteerd? Krijgt het hout vaak te maken met slagregen? Is er een oversteek of een pergola, waardoor een deel altijd in de schaduw ligt? Externe factoren zorgen ervoor dat je hout al dan niet sneller een onderhoudsbeurt nodig heeft en/of natuurlijk vergrijst.

Afhankelijk van de omgevingsfactoren, zal je hout mogelijk sneller een onderhoudsbeurt nodig hebben. Vraag ons gerust om ons advies!

Blijf weg van bijtende producten!

Wat je ook doet: gebruik nooit bijtende producten op je hout! Je doet meer kwaad dan goed en kan hout permanent beschadigen. Een absolute no-go dus.

Om Miniflat-klanten goed op weg te zetten, krijgen zij bij de oplevering van hun veranda of bijgebouw een onderhoudsbox met de nodige producten. Goed begonnen is half gewonnen!

 

Daarnaast kan je in onze toonzalen onderhoudsproducten voor zowel behandeld als onbehandeld hout kopen.

Graag meer informatie? Neem contact met ons op!